28 juli 2008

Liten solskensrapport

Jag har varit på en liten turné i Skåne, framförallt på Österlen. Det är så vackert att jag - om allt jag säger vore sant - lätt hade flyttat in i varenda liten by. Skånegårdar! Fält! Hav! Äh, ni vet ju vad jag snackar om, inte sant.

På stället vi firade svärmors födelsedag fanns saffransté, hot stone massage och Madame Bovary i lånebokhyllan - saker den här flickan uppskattar med de residens hon befinner sig i. Finns det dessutom en pool för längdsimning före frukost och en bar med gott vin så är saken klar. Kärlek.

Den obligatoriska långa bilturen runt Österlen bjöd på tur på Kiviks musteri (spännande - nu kan jag nästan allt om äppelodling och mustning), kakbuffé på Café Annorlunda, förfrysning av tårna i havet, tonvis med loppisar, lanthandlar, blomsterodlingar och aaaah-anden. Och så mitt på en åker ett fullproppat boktält med massa godbitar i, bland annat Stephen Kings It för 25 spänn. Jag har så klart både läst och haft den i min ägo, men inte längre. Dessutom plockade jag med mig Mark Haddon, Virginia Woolf, Emily Bronté och några till.

Jag som inte läser om ska nog läsa om även It i sommar, i kombo med The Secret History (som verkligen är precis lika bra som jag mindes den), kommer det bli värsta högtidsstunderna. Dessutom hade Peter Straubs Ghost Story dykt upp, medan jag var borta, yay.

Men nu har jag verkligen inte tid att sitta här längre, ety bokläsning medelst vindrickning i splitternya hammocken anbefalles. Det är inte så dumt i Sörmland heller.

3 kommentarer:

Martina sa...

Café Annorlunda är himla mysigt! Jag var på Österlensturné för några år sedan med min f.d. pojkvän som kommer från Simrishamn, och det blev mycket tittande på vackra gamla fiskarstugor, besök på loppmarknad i Hammenhög, blötande av fötter i havet och (förstås) mycket mat! Tyvärr missade vi Kiviks marknad, den var helgen innan vi åkte ner.

Ylva sa...

Sörmland är förvisso skönt, men Skåne... SKÅNE! Det är grejer det...

/en skåning


Ps Martina: Kiviks Marknad är inget att ha ändå.

Jessica på Sapere Aude sa...

Martina: visst är där fint? Vi försöker ta en österlen-tur varje år, och planerar alltid flytta dit :-).

Ylva: Ah, jag har ju en del av mina rötter i Skåne, en del på västkusten, en del av mig är kvar i Norrbotten, en del finns i NY, en del i Stockholms innerstad. Sörmland är min nyaste hemvist, här är jag ännu lite rotlös (även om trådarna så sakteliga börjar fästa sig i myllan). Men jag håller med dig Ylva - Skåne har något... speciellt som alltid ropar.