27 mars 2009

I morgon firas Earth Hour

Om varenda lampa i hela Sverige släcks under ett dygn sparas alltså 16400 ton koldioxid. Men om alla i Sverige istället skulle äta veganskt skulle minskningen bli mer än dubbelt så stor, 37000 ton koldioxid per dag. För den del som den enskilde medborgaren kan påverka är skillnaden än större. Den övervägande delen av Sveriges lampor finns nämligen på arbetsplatser och inom offentlig verksamhet, vilket gör att en vegansk kost ger usläppsminskningar av koldioxid som är 8 gånger större än vad de blir av att hålla samtliga lampor i hemmet släckta! Lamporna i hemmet delas också av alla i vårt hushåll. Den påverkan som ett flerpersoners-hushåll kan ge på utsläppen av växthusgaser är därför flera tiotal gånger större om de äter veganskt, jämfört med om de håller alla sina lampor släckta!


Mer här.

Uppad: nu med "r" :-). Kan ju passa på att tillägga att earth hour är en symbolhandling och som sådan angelägen.

4 kommentarer:

anna n sa...

Jag är rädd för att många kommer att nöja sig med symbolhandlingen och känna sig "goda"/miljövänliga genom den utan att ta en ordentlig titt på vad deras vanor verkligen innebär. Lite som citatet hintar ovan. Det är ju inte släcka lyset i en timme som kommer att rädda världen, utan att faktiskt strunta i att ta bilen (och flyga) när det finns andra kommunikationer eller att minska på/sluta med köttätandet. Det där är en liten pet peeve jag har. Att det miljötänk som kommer fram i media handlar om att konsumera saker som det står grönt på eller just sådana här symbolhandlingar. Det är aldrig någon journalist som ifrågasätter att hon som har det hyllade Ekovaruhuset pendlar mellan NY och Sthlm t.ex..

Jessica på Sapere Aude sa...

Håller helt med! Och animaliekonsumtionen tas i princip aldrig upp, vilket ju faktiskt är det sätt på vilket man kan påverka nästan mest. Att påpeka någons matvanor är ju bland det känsligaste man kan göra - och så är det enklare att gå på flaskvattenkonsumtionen, hushållselen (en liten del av den totala elen, dessutom) och som du säger: köp detta i stället.

Om regeringen verkligen menar allvar med miljötänket borde det införas köttskatt nu, som ett första steg. Hälsoaspekter, verklig djuromsorg (inte "större burar") och fattigdomsbekämpning är ju bara mervärden...

Pernilla sa...

Jag gick runt hela Earth Hour- dagen och försökte övertyga folk om fördelarna med vegetariskt/vegansk ur precis det perspektiv som du skriver om. Dessvärre får man den vanliga reaktionen, nämligen den outgrundliga skräcken för vegansk mat!

På tal om att släcka lampor, så släckte min käre far alla lampor i huset och tog en promenad med hunden under Earth Hour. Han passade då på att kolla in hur alla grannar gjort med belysningen, och minsann, alla hade släckt inomhus, dessvärre hade ALLA fasadbelysningen på... Haha! :) Det är ju kul att folk försöker i alla fall!

Jessica på Sapere Aude sa...

Det är konstigt det där, att folk är så rädda för veganskt, att det är så främmande fortfarande. Och att så många enbart förknippar det med politiska handlingar, och inte alls med en livsstil och ännu mindre med kostval. Hm.

Jo, vi hade också en utelampa på faktiskt - men enbart för att vi precis flyttat och inte fått detaljgenomgången av den gamla ägaren ännu. Den timerstyrda lampan vet vi helt enkelt inte hur vi slår av. Vi bor mitt ute på vischan och earth hour här ute var kolsvart - precis som alla andra kvällar :-). Utom när man tittar in mot närmsta samhälle förstås, där lyste det. Men kanske lite mindre än en vanlig kväll. Nå, vi satt här i mörkret och mös: alltid var det nån som märkte... Varje dag året om är ju annars earth hour hos oss :-).