27 september 2007

There's a full moon risin', let's go dancin' in the light
Såg ni månen igår? Full, och väldigt speciell. Det var detta årets Harvest Moon för oss på norra halvklotet. Höstens första fullmåne! Den som bönderna förr om åren använde till hjälp för att hinna med att göra allt, göra det sista, innan det blev dags för vinter. Den vackraste och tydligaste Harvest Moon jag sett var 1994 i Montana. Den sken genom tältduken så det var omöjligt att sova. I stället satt vi och studerade den runt elden.

Igår var den stor och låg, den såg tung ut, ruvande. När jag körde hem var det redan nästan mörkt; men den nedgående solen och månen kämpade om att lysa upp vägen. Några timmar senare skulle jag ut igen. Nu var solen helt borta, månen lyste från ett längre avstånd, men klarare än förut. Dimman låg som ett uppmjukande täckte över fälten. Innan jag hoppade in i bilen kontrollerade jag noga att ingen satt i baksätet. Tittade till och med i bagageutrymmet, ty en spindel med iskalla nålfötter kröp längs min ryggrad. Ingen där!

I den månbelysta vägkanten satt en räv. Tjock röd svans, den väntade på att få passera. Åh, det var skumraskväder, hösten i sitt esse. Kuraväder, dricka te och läsa bok, gå snabbt med bultande hjärta och glömma bort sig i en vidunderlig åsyn av dimma, fukt och natt.

Nej, bilden har jag inte tagit; jag väntar på min kamera. Så länge lånar jag från internet. Tack.

/Jessica

2 kommentarer:

The Girl Least Likely To sa...

Åh, min bröllopslåt! ÄLSKAR Harvest Moon. Såhär bokknarkare emellan måste jag ju såklart fråga om du läst "Sista dansen på Harvest Moon", en egentligen rätt lam kärleksroman som får ett lyft pga Neil Young-citaten som vävs in i berättelsen.

Jessica på sapere aude sa...

Jag har läst den! Minns den gräsliga lila framsidan och citaten mer än själva berättelsen. En sån där bok jag hittade nånstans i en stuga och som sen snabbt föll i glömska.

Bra val av låt, den är fin.