21 februari 2009

Rapport från mitt bibliotek

Jag tänkte inleda min nystart - mitt återtåg - med en snygg bild på mitt bibliotek, för yay jag har ett bibliotek nu. Eller så här: i ett rum med fiskbensparkett står alla mina kartonger med böcker, och två fåtöljer. Det ska bli bibliotek. I framtiden. I morgon kanske. Vi skulle börja transformera rummet till bibliotek idag, men så visade det sig att vi glömt köpa plugg. Hoppla, det går ju inte då.

Huset börjar så smått kännas som "hemma", det tar ju alltid ett tag, och i en stor gård från förr-förra århundradet finns det extra mycket knak i väggarna. Jag var ensam några dygn första veckan och jäklar i min lilla låda så mörkrädd jag var då. När A äntligen kom hem igen var jag ett nervvrak med sömnbrist. Sovrummet har gigantiska fönster som vetter mot havet - men vem ser det när det också finns en mörk gång med garderober som leder till en toalett där det finns en direktdörr till den stora mörka vinden? Med hjälp av en spik, ett element och ett morgonrocksskärp byggde jag ett lås att hålla våldsmän och spöken ute. Oh well.

Det har inte blivit mycket läst alls. Jag har avslutat Illusionisten, och mer om den kommer. Kort bara: visst påminner intrigen om Lost? Och så har jag påbörjat lite annat. Mer om det också senare.

Nu ska jag öva mig på att säga "plugg" på Skånska. Och kanske ska jag börja sortera böckerna idag i alla fall. Jag tror det blir en ny, strikt ordning. Bokstavsordning. Pocket och inbundet blandat. Läst och oläst blandat. Men en sektion för barn och ungdom, en för poesi, en för fackböcker och så ett skräckbibliotek, naturligtvis. Eller en hylla med oläst och resten enligt ovan? Eller ska jag färgsortera, storlekssortera eller favoritsortera? Oooo, viktiga grejer det där!

5 kommentarer:

Boktoka sa...

Hej hopp där nere!

Jag sorterar min skön i läst och oläst. Tycker det är fantastiskt praktiskt när jag ska hitta något nytt att läsa. Sen delar jag på pocket och större också, men det är mest av estetiska skäl.

Hälsa A och kram!

Jessica på Sapere Aude sa...

Ja, alltså, det låter ju onekligen som ett utmärkt sätt att få överblick. Jag har alltid haft en separat pockethylla - och aldrig haft bokstavsordning - men det tror jag jag ska prova att inte ha resp införa. Det går ju att ändra om och om och om om det inte skulle passa!

Kram tillbaka!

Kristin sa...

Två alternativ slår mig:

Ett bibliotek förpliktigar. Man vill snabbt kunna hitta en viss bok. Särskilt om mängden böcker är stor. Förslår därför antingen eller av de nedanstående:

a) Bokstavsordning rakt av
b) Genreindelning som på riktigt bibliotek, och varje genre i bokstavsordning på klart.

Själv blandar jag inte heller läst och oläst. De olästa plockas ju in i den ordning som finns när det är dags. Att inte veta vad man har läst och inte, nej det ligger inte för mig. Jag vill kolla på de olästa och välja vad jag känner för härnäst.

Magix sa...

absolut viktiga grejer som jag gärna skulle skriva mer om ifall jag inte var så hungrig :D Men ser iaf framemot att se bilder på den färdiga skapelsen!

Jessica på Sapere Aude sa...

Kristin: jag tror att jag har bestämt mig för att åtminstone genreuppdela litegrann. Men vi får väl se. De vanliga romanerna, och fantastiken, kommer delas på läst/oläst och så bokstavsordning i alla fall.

Magix: bilder kommer, promise!